KSH: Októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,4 %-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat

statisztika

Októberben az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a növekedés üteme harmadik hónapja lassul a szeptemberi 6,7 és az októberi 8,1 százalékos mértéket követően.

Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 7,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 10,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz mérten.

A járműiparban 4,8, a gépiparban 5,9, a számítástechnika és elektronika terén 5,5, a villamosgépek gyártásában 4,4 százalékkal voltak magasabbak a belföldi termelői árak, mint tavaly októberben. Az élelmiszeriparban 2,2 százalékkal nőttek, a gyógyszeriparban 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 5,4 százalékkal nőttek a tavaly októberiekhez képest, a feldolgozóiparban 4,7 százalékos volt az áremelkedés.

MTI

14 napos ingyenes pénzügyi tanfolyam online! (x)


Kapcsolódó cikkek: